divendres, 23 de juliol del 2010

La independència és legal

Arran de la sentència de la Cort Internacional de Justícia sobre el cas de Kosovo, podem dir que la independència és necessària econòmicament, políticament, culturalment i socialment. I a més a més, ara tenim la cobertura jurídica internacional.

El màxim òrgan judicial de l’ONU ha reconegut que la democràcia està per sobre del principi de la integritat territorial, i això és importantíssim per a l’aprofundiment democràtic a tot el món. La democràcia ha fet un pas endavant i Espanya, la seva Constitució i el seu Tribunal Constitucional han quedat de nou en evidència.

A més a més, cal recordar que el Tractat de Lisboa avala els processos democràtics d’ampliació interna atès que reconeix una doble legitimitat, la dels estats i, a més a més, la dels ciutadans. Atès que el principi democràtic és el fonamental de la Unió Europea, una decisió presa pels ciutadans no pot ser menystinguda per un estat membre.

El dret a l’autodeterminació també està cobert per la Resolució 2625 de Nacions Unides, de 1970. La legislació de l’ONU en autodeterminació no només afecta els països en processos de descolonització, sinó també tots aquells on la representació política d’una comunitat és insuficient a l’interior d’un estat.

Hem de reclamar doncs al govern espanyol que s’adeqüi als estàndards internacionals i que accepti les normes de joc democràtiques. No pot ser que l’Estat espanyol continuï entossudit a alinear-se amb països com Rússia, la Xina o Sèrbia, que no són precisament un exemple de respecte dels drets humans.

En aquest sentit, demà el grup parlamentari d'Esquerra al Congrés dels Diputats presentarà una PNL demanant el reconeixement amb tots els seus efectes a la República de Kosovo.