dilluns, 5 de juliol del 2010

Les Xarxes de Nova Generació:un repte per les Administracíons Públiques

Avui he participat a Madrid a la Jornada "Las Redes de Nueva Generación: un reto para las Administraciones Públicas" organitzat per FEDEA i convidat per Juan José Ganuza i María Fernanda Viecens. Els agraeixo l'oportunitat de compartir amb ells aquesta sessió de treball, així com als altres participants.

Hem compartit pensaments i posicionaments al voltant de les xarxes de fibra òptica i el repte que implica identificar el paper que el sector públic i el sector privat han de jugar en el seu desplegament.

M'alegra veure el gran interès i respecte que mereix fora de Catalunya el projecte Xarxa Oberta. Ja diuen que ningú és profeta a la seva pròpia terra... De tota manera, Viladecans, Catalunya, Andalusia, Extremadura, Asturies, Canadà, Australia, Japó, Estats Units, França... tothom coincideix amb que no anem enlloc sense intervenció pública en aquest àmbit.

Només una veu discordant... l'Estat, a través del seu representant de la Secretaria de Estado de Telecomunicaciones i el de la CMT... Sembla que visquin en una realitat paralel·la!

En aquest tema, com en tants d'altres, es fa evident la renúncia a canviar i fer entrar en raó l'Estat. Hem de fer la nostra, adoptar el nostre propi model, com fem a Catalunya, per acord polític transversal i entre la Generalitat i el món local. Entre el sector públic i el privat.

Xarxa Oberta és un projecte de consens polític, entre administracions públiques catalanes, admirat arreu d'Espanya i d'Europa, amb vocació de vertebració territorial, de promoció i reactivació econòmica, generador de llocs de treball, de col·laboració entre el sector públic i el sector privat, inductor de competència i de vocació tractora del sector TIC a casa nostra.

Algú em pot fer avinent algun inconvenient per aquest projecte? Jo no li sé trobar... i tu?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Inconvenient: s'ha de aportar diners publics.

Jordi Bosch i Garcia ha dit...

No és cert. L'aportació de diners la fa el sector privat (el concessionari), que avança gairebé 700Meuros per la construcció de la xarxa.
L'administració paga un preu de connectivitat per seu connectada a partir que el servei està disponible. Allò que es pagarà per seu en concepte de connectivitat és menys que el que la Generalitat pagaria pel mateix concepte però sota un criteri de serveis.
Només un exemple, avui Telefònica ens demana per 10Mb de connexió en un institut de secundària en municipis de menys de 40000hab uns 4500euros al mes de connectivitat. Amb el nou model pagaríem menys de 1000euros al mes. Per altra banda, al final de la concessió, el preu per seu serà d'uns 250euros al mes.

En resum, NO HI HA FINANÇAMENT PÚBLIC. Al contrari, es promou en temps de crisi una inversió del sector privat de 700Meuros.

Per altra banda, agrairia que els missatges no fossin anònims... tens res a ocultar?

Jordi Bosch i Garcia ha dit...

Per cert, els serveis de Xarxa Oberta seran de més de 100Mb... res a comparar amb els que avui ens dona Telefònica, que a més a més és incapaç de proporcionar-los arreu del país