dimarts, 8 de juny del 2010

Microsoft col·laborarà amb CESICAT


S'ha signat un acord entre Microsoft i la Generalitat de Catalunya, en concret entre el Conseller Ausàs, Conseller del Departament de Governació i Administracions Públiques, i la Sra. María Garanya, Presidenta de Microsoft Ibérica, pel qual les dues institucions treballaran de forma conjunta per prevenir i donar resposta als incidents de seguretat informàtica. L’objectiu és garantir el funcionament eficaç de les tecnologies de la informació i la comunicació a Catalunya.


Aquest acord implicarà una estreta cooperació entre les Microsoft i el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) en diversos àmbits dins del camp de la seguretat en les tecnologies de la informació i la comunicació. Per una banda, la col·laboració està dirigida a prevenir el risc d’incidents en els sistemes d’informació pública o d’hipotètics atacs intencionats. Per altra banda, en cas que es produeixi un incident o atac informàtic, Microsoft i el Cesicat sumaran esforços per eliminar o minimitzar els efectes, treballant de forma conjunta per trobar una solució adient en el menor temps possible.

Per assolir aquest doble objectiu, Microsoft posarà a disposició del Cesicat la informació i col·laboració necessària per augmentar la seguretat dels entorns informàtics: des d’informació detallada sobre vulnerabilitats informàtiques, noves actualitzacions de seguretat, polítiques generals de seguretat dels productes de Microsoft, fins a un canal de comunicació directa i constant amb els experts de la companyia en aquesta àrea per identificar problemes de forma conjunta i estudiar els millors processos de resposta davant els possibles incidents.

Mitjançant l’acord signat avui, el Cesicat reforça la seva integració al grup reduït d’institucions públiques que formen part de la iniciativa SCP (Security Cooperation Program) de Microsoft. Aquest programa és una iniciativa mundial de la qual formen part institucions de seguretat pública de més de 40 països amb les quals la companyia col·labora de forma directa en iniciatives de seguretat clau per prevenir, anticipar i mitigar els efectes d’incidents i atacs als sistemes d’informació amb l’objectiu de protegir els sistemes informàtics i els ciutadans.

A més a més, Microsoft i el Cesicat també col·laboraran en tasques de divulgació i conscienciació sobre seguretat informàtica. En concret, i amb l’objectiu de fomentar i facilitar l’acostament de les TIC a nens, joves i educadors i el seu ús més segur que els permeti integrar-se a la societat de la informació, Microsoft es compromet a estendre la iniciativa de formació d’agents de la unitat de delictes informàtics dels Mossos d’Esquadra en temes relatius a seguretat a Internet. La companyia habilitarà un canal de comunicació directe entre Mossos d’Esquadra i Microsoft per agilitzar les accions orientades a perseguir delictes a Internet.

En la mateixa línia, Microsoft es compromet a col·laborar amb les universitats catalanes de cara a l’impuls d’un curs de postgrau en Delictes Informàtics que permeti combinar coneixements de les TIC amb el marc jurídic d’aquest àmbit.

Aquesta signatura implica la majoria d'edat del projecte CESICAT, en la mesura en que comença a ser visualitzat per actors importants a nivell tecnològic i a nivell internacional com és Microsoft. Per altra banda, poc a poc, se seguirant signant convenis amb altres empreses i institucions per establir mecanismes de col·laboració.

En Pla Nacional de Seguretat de la Informació va néixer amb vocació no pas de substitució sinó de coordinació. En la mesura en que siguem capaços de col·laborar i coordinar tots els esforços que es fan al nostre país des del sector públic i des del sector privat en el tema de la seguretat de la xarxa, Catalunya avançarà amb passes més sòlides vers el futur de la innovació.

Aprofito per felicitar de nou en Josuè Sallent i el seu equip, així com totes les entitats que estan ja col·laborant o formant part del projecte CESICAT. Els resultats avalen l'altíssim grau de professionalitat.

CESICAT és una estructura d'Estat. El que alguns anomenen un projecte de país... Seguim avançant!