dilluns, 14 de juny del 2010

El Cercle Fiber dóna suport a Xarxa Oberta

El Cercle Fiber acaba d'enviar una nota als seus associats donant suport al projecte Xarxa Oberta. Adjunto la nota i agraeixo el suport. El més important que té aquest país és la societat civil, articulada i organitzada, i lliure de càrregues. No hi ha res millor que la llibertat, per a poder expressar allò que un creu, sense hipoteques. Des del Departament de Governació i Administracions Públiques seguirem treballant per fer néixer aquest projecte imprescindible per a la construcció de la Catalunya de la post-crisi.
Endavant!


Benvolguda, Benvolgut,

El Govern de Catalunya està treballant en un projecte estratègic per al futur de les telecomunicacions del país anomenat "Xarxa Oberta". Aquest projecte permetrà oferir escenaris de futur de nous serveis informàtics que ens situarà en una posició capdavantera en les TIC.
En previsió de possibles informacions difoses a premsa i/o TV poc exactes sobre els objectius, cost, finançament, calendari i possibilitats que obrirà aquest projecte, des del Cercle volem explicar als nostres socis el detall del projecte que ens ha fet la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Considerem que és important tenir informació directa de primera mà des dels professionals de la tecnologia a causa que ja són massa les vegades que els mitjans de comunicació 'transformen' missatges tecnològics, volem creure que sense mala intenció.
La xarxa oberta té com a objectiu la construcció i explotació d'una xarxa de comunicacions electròniques de gran amplada de banda basada en fibra òptica que presti serveis de transport per a l'Administració Pública i serveis de transport per al mercat majorista. Es vol:
- Vertebrar el país potenciant la inversió en comunicacions electròniques, promoure que els operadors de serveis puguin oferir l'accés a la banda ampla a tots els ciutadans i Administracions Públiques del territori en condicions competitives.
- Promoure el desenvolupament d'infraestructura de telecomunicacions en totes les actuacions públiques i privades, de manera encaixada amb el marc regulatori actual.
- Disposar d'un mercat d'infraestructures de comunicacions electròniques en què els recursos s'administrin d'una manera eficient, coordinada i sostenible.
- Obtenir el màxim rendiment de les infraestructures existents (públiques i privades).
El finançament del projecte de construcció de la infraestructura de xarxa és privat, i la Generalitat anirà pagant a mesura que els diferents Departaments i organismes rebin servei de comunicació avançada des dels diferents indrets del país. Les inversions previstes en el projecte de xarxa oberta són de 662M €, i la seva amortització des del punt de vista de la Generalitat és de 20 anys, passats els quals la infraestructura passa a ser propietat de la Generalitat.
El calendari de desplegament d'aquesta infraestructura clau per al desenvolupament d'una economia basada en el coneixement és de 15 anys, amb una previsió de començar a tenir servei a les primeres seus públiques el primer trimestre del 2011.
Les possibilitats que obre aquesta infraestructura tenen un impacte directe en el dia a dia dels ciutadans i van des de les necessitats derivades de l'increment exponencial de consum de banda ampla a les escoles catalanes, fins a possibilitar capacitats d’ e-medicina (diagnòstic remot...), infraestructura de telecomunicacions per a empreses fins ara inexistent (millorarà la competitivitat), o la millora de les aplicacions per als serveis de la Justícia, Interior i altres.
Ben cordialment,
R.Roy                                      M.Ribera Sancho
President, Cercle Fiber           Degana en funcions, FIB