dijous, 10 de juny del 2010

Dinar amb empresaris TIC a Manresa

Avui he tingut l'oportunitat de dinar amb empresaris del sector TIC de la comarca del Bages aprofitant una Jornada a Manresa en el marc del Pla TIC.cat, sobre les fonts de finançament del sector de les TIC.

Sempre tendim a pensar en grans companyies i en grans ciutats per ubicar les empreses del sector TIC a Catalunya. Afortunadament descobreixo que arreu del país hi ha una realitat de petita i mitjana empresa TIC, catalana, territorialitzada, altament especialitzada i competitiva. Ho he trobat al Bages i a d'altres comarques com l'Anoia, Osona, Bergueda, Gironès...

Poc a poc aquestes empreses s'estan organitzant arreu del país. Algunes han oficialitzat la seva relació a través d'Associacions, altres tot just fa uns mesos que es troben de tant en tant per dinar. Tot ajuda. Ens cal un sector TIC del país al territori amb capacitat de donar resposta a les necessitats tecnològiques del seu entorn més immediat, però també amb vocació d'arribar arreu i d'internacionalitzar-se.

Internacionalitzar-se no vol dir només anar a l'estranger a vendre els nostres serveis i productes. Que una empresa de Manresa tingui clients a Sant Mateu, ja és un primer grau d'internacionalització, i que una empresa del Bages tingui clients a l'Osona n'és un altre. Internacionalitzar-se vol dir buscar nous mercats i nous horitzonts més enllà.

La crisi ens fa descobrir les empreses del nostre entorn, i ens fa veure-les més com a col·laboradores que no pas com a competidores. És doncs bo que les empreses d'un territori es trobin i es coneguin, com estan fent ara al Bages a l'ampara una mica de CATIC. Serà encara millor quan comencin a col·laborar.

Endavant doncs. Ens calen entitats empresarials fortes al territori, lliures d'hipoteques i de condicionants, que puguin actuar i reivindicar lliures de càrregues i de poders interessats en que res canviï, des del coneixement del territori i l'estima al país.

Des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació seguirem donant suport a la creació d'aquesta Xarxa TIC arreu del país. Va ser un dinar a Manresa que m'ha deixat un bon regust de boca, on a més a més vaig sentir elogis a la tasca feta des del govern i al mateix temps idees plenes de lògica i sentit comú que procurarem implementar. Mentrestant, endavant!