divendres, 4 de juny del 2010

Fira Avante. Les TIC i Salut avancen a Catalunya


Avui he tingut l'honor d'inaugurar les jornades TIC i Salut en el marc de la fira Avante, Saló per a l'autonomia personal i la qualitat de vida.

He compartit taula amb el Sr.Manuel Valls, president de la Comunitat "l'Agglomération Evry Centre Essonne", el Sr.Philippe Saman, director de la Cambra de Comerç Francesa de Barcelona (que per cert és la més antiga fora del territori nacional francès, amb més de 125 anys d'història) i el Sr.Nicolas de Moucheron, director d'UbiFrance a Espanya. Entre el públic, empreses del sector TIC català i francès de l'àmbit de la Salut.

És una excel·lent notícia que esdeveniments com aquest es produeixin al nostre país. Per a mi les claus a tenir en compte són:

1. Catalunya té un sistema sanitari de primer nivell mundial.
2. El sistema sanitari català té, per aquest motiu, una grandiosa demanda potencial innovadora que esdevé una oportunitat per la generació de nous productes i serveis tecnològics.
3. Aquesta demanda innovadora i aquests productes i serveis tecnològics nous poden desenvolupar-los empreses catalanes especialitzades del sector de les TIC, desenvolupant al costat del sector sanitari català un sector TIC català de l'àmbit sanitari.
4. Tenim no només bons hospitals i empreses TIC, sinó excel·lents professionals formats en excel·lents universitats.
5. Cal que ajudem aquesta oferta i aquesta demanda a trobar-se. Per això iniciatives com TIC Salut són tan importants.
6. Cal que ajudem a les empreses TIC catalanes a millorar per ser més competitives i productives, així com a internacionalitzar-se i col·laborar entre elles. Per aixì iniciatives com TIC.cat (http://www.tic.cat/) són tan importants, per ajudar les empreses TIC catalanes a aprofitar aquestes oportunitats.
7. Espanya és crisi. Europa és recuperació econòmica. Per aquest motiu el fet que la trobada fos amb empreses franceses és tan important. Cal internacionalitzar la nostra economia. La línia recta entre Barcelona i Brusel·les no passa per Madrid.
8. La crisi econòmica posa en perill l'Estat del Benestar, i el sistema sanitari és el principal element de la societat del benestar. Les TIC han de poder ajudar a mantenir el sistema sanitari públic com el coneixem, amb millors prestacions, amb pressupostos més ajustats.
9. Les TIC a més a més han de permetre generar nous llocs de treball i noves empreses per construir la nova economia.
10. TIC i Salut són els nexes d'unió entre l'agenda social i l'agenda econòmica. Haurien de ser focus del debat polític actual. Lluny de superar la crisi, què farem a la post-crisi?
11. Xarxa Oberta, el projecte del Govern de desplegament massiu de fibra òptica a tots els centres públics d'arreu del país, és la garantia per fer sostenible les TIC i la Salut, i mantenir la universalització del sistema sanitari que fins avui ens ha donat el totxo. Sense Xarxa Oberta, el sistema sanitari no és sostenible des del punt de vista tecnològic, i per altra banda, es corre el risc de disposar d'una salut pública de banda ampla i d'una altra de banda estreta, trencant doncs la universalització del servei sanitari.

TIC i Salut és doncs benestar, és llocs de treball, és internacionalització, és competitivitat... és recuperació econòmica.