dilluns, 6 d’abril del 2009

CESICAT, MÉS SEGURETAT EN ELS MITJANS ELECTRÒNICS A CATALUNYA

Des de la secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, mitjançant la Direcció General de la Societat de la Informació, i amb la participació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, hem impulsat la creació del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya, CESICAT, amb una idea molt clara, que és garantir una societat de la informació segura i catalana per a ciutadans, empreses i administracions públiques.
Això neix en resposta a una problemàtica greu i urgent dels incidents informàtics que pateixen aquests col·lectius, i que afecten molt negativament a la confiança en els mitjans electrònics, inhibint el desplegament de la Societat de la Informació.
La missió del CESICAT ha de ser la de contribuir a garantir una Societat de la Informació segura per a tots i totes, actuant com a eina per a l’execució de les polítiques públiques en seguretat TIC, i la generació d’un teixit empresarial català de suport, aplicacions i serveis de seguretat TIC que sigui referent nacional i internacional.

El CESICAT ha d’oferir suport en l’execució del Pla nacional d’impuls de la seguretat TIC de Catalunya, un pla que suposa una fita molt important per al país, que va ser aprovat per acord de govern el passat 17 de març del 2009, i que es basa en quatre línies estratègiques:
  • Primerament, en establir una estratègia nacional de seguretat en les tecnologies de la informació i la comunicació, centrada en les eines de conscienciació del públic pel que fa a les amenaces i vulnerabilitats de la seguretat en línia.
  • Donant suport a la protecció de les infraestructures crítiques de telecomunicacions, com les xarxes de comunicacions electròniques, els centres de procés de dades de les administracions públiques i altres, mitjançant actuacions d’anàlisi, suport i actuació adreçats als serveis TIC públics, les xarxes dels serveis d’emergències i de protecció civil i els serveis privats que hi donen suport.
  • Fent promoció d’un teixit empresarial català sòlid en seguretat en les noves tecnologies, que complementi l’actuació pública en aquesta matèria i potenciï el sector TIC català. Es vol crear una xarxa de Petites i Mitjanes Empreses (PIME) per a la prestació de serveis de seguretat i resposta a incidents.
  • Incrementant la confiança i protecció de la ciutadania en la societat de la informació, amb una atenció especial als col.lectius amb més riscos, com els infants i els joves. La voluntat és participar activament en suport de la lluita contra totes les formes de delinqüència informàtica de forma coordinada amb els agents competents, reforçant les capacitats de detecció i denúncia.
En una primera fase, el Pla s’ha d’orientar cap a la divulgació, conscienciació i formació de tots els agents afectats en la seva execució, tant del sector públic com del sector privat. En paral·lel, s’ha de formar capacitat de resposta de la Generalitat, per permetre l’atenció a incidents informàtics, i s’han de desplegar serveis preventius i de detecció de problemàtiques de seguretat.
En un segon moment, i de forma coordinada amb les línies anteriors, es treballarà en el desplegament de la xarxa catalana de PIME especialitzades en seguretat que pugui oferir serveis a la ciutadania i a les pròpies empreses, de forma equilibrada per tot el territori. El CESICAT prestarà els serveis preventius, de formació i de resposta als incidents i altres problemàtiques de seguretat de les xarxes i de la informació, per a la ciutadania, les PIME i els governs locals.

El CESICAT compta amb la participació de la Generalitat de Catalunya, addicionalment, mitjançant la Secretaria General del departament de Governació i Administracions Públiques, la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l’Administració, ACC1Ó, la Direcció General de Recerca i la Direcció General de la Policia, i del món local a través del Consorci Administració Oberta de Catalunya.
A més, el sector privat hi participarà a través del Consell General de Cambres de Catalunya, la Fundació Barcelona Digital i e-La Caixa.

D’aquesta manera, el CESICAT disposa d’un constituency que li permet el posicionament ideal per aconseguir una enorme efectivitat en les funcions que si li han encomanat, i que li permeten aprofitar al màxim les sinergies naturals que existeixen entre els diferents actors de la societat de la informació que apliquen seguretat.