divendres, 27 de març del 2009

LES TELECOMUNICACIONS, EINES PER A LA COMPETITIVITAT

Avui en dia ja ningú no discuteix que les telecomunicacions constitueixen eines bàsiques per a la competitivitat d’un país. De fet, l’experiència del països nòrdics, capdavanters en aquest i en d’altres camps, ha demostrat una clara correlació entre la inversió en educació i telecomunicacions i l’augment de la competitivitat del país.
Els signants el 2005 de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana varen aprovar el juny passat la revisió i nou impuls de l’Acord per al període 2008-2011. Des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) hem col·laborat activament en aquest procés.

Des de l’STSI volem destacar les noves mesures relatives a infraestructures, serveis i tecnologies de la informació que han estat incorporades a la revisió de l’Acord. Aquestes noves mesures han sorgit, tant com a resultat d’un procés d’informació i sensibilització dirigit tant a la societat com a les pròpies administracions públiques, respecte a la vital aportació de les TIC a la competitivitat de l’economia del país i al seu paper determinant en l’evolució cap a la societat del benestar per una banda, com a través de les nostres aportacions en certs punts concrets.

En primer lloc, i dins la línia estratègica d’impuls de l’èxit escolar, s’aposta per incloure una mesura per reforçar les tecnologies de la informació i del coneixement (TIC) a l’escola. Tot aprofitant el projecte Heura, per fer arribar internet a les aules, ja en curs des del primer Acord estratègic, la nova mesura pretén fomentar l’ús de les TIC com a eina pròpia dels centres educatius en la seva labor. Per aconseguir-ho, s’invertiran més de 115 milions d’euros fins el 2011 per disposar de connexió de banda ampla a totes les aules i per formar i assessorar més de 70.000 professors en l’ús de les TIC en l’àmbit educatiu. Així doncs, la mesura no és solament un projecte d’infraestructura, sinó que pretén involucrar tot el procés des de la formació del professorat fins la incorporació de les TIC al sistema educatiu, evitant definir una política TIC allunyada dels qui les han d’aprofitar.

En relació amb l’impuls de les infraestructures estratègiques, la revisió de l’Acord incorpora la universalització dels serveis avançats de telecomunicacions. Aquesta nova mesura té com a objectiu principal ampliar i estendre les prestacions del “servei universal”, actualment definit com a servei de telefonia fixa i accés a Internet a 56Kbps, per incloure-hi (de facto, ja que no disposem de competències per fer-ho de iure) l’accés a Internet de banda ampla, la telefonia mòbil i l’accés als canals de TDT públics i privats. La inversió prevista és de més de 110 milions d’euros, i una de les fites més rellevants és la de cobrir, com a mínim, tots els nuclis de població de més de 50 habitants, i polígons industrials, amb tots aquests serveis abans de la fi del 2010.

Pel que fa a la línia de Societat de la Informació i Modernització, el nou Acord incorpora també mesures rellevants. D’una banda, amb l’objectiu de fomentar l’ús de les TIC entre la ciutadania, l’administració i en les relacions entre administració i ciutadania, s’aposta pel desenvolupament de l’administració oberta en línia, a través de la potenciació de les TIC en els àmbits de la salut, l’ensenyament i la justícia i l’impuls de la signatura electrònica en tots els tràmits de l’administració. D’altra banda, i en paral·lel, es potenciarà la xarxa de telecentres i la realització d’accions formatives per a la ciutadania.
Dins la línia d’infraestructures i política de telecomunicacions, val la pena destacar la mesura que compromet el Govern a impulsar les anelles sectorials de fibra òptica, que afavoreixin un intercanvi de dades i informació a alta velocitat entre les empreses i els usuaris de determinats sectors. En concret, el Govern ha fet seu el compromís de desplegar les anelles cultural, industrial, audiovisual i científica. En conjunt, aquestes dues mesures suposaran una inversió superior als 55 milions d’euros fins el 2010.
Pel que fa a la línia estratègica referida al sòl i els polígons industrials, s’han afegit a les mesures de construcció i gestió dels polígons dos objectius específics. Per una banda, la garantia del Govern que tots els nous sòls industrials tindran accés als serveis electrònics de banda ampla i telefonia mòbil. I per altra banda, es promourà l’elaboració d’un mapa de necessitats dels diferents polígons industrials arreu de Catalunya, per tal de determinar quines mancances existeixen a nivell d’infraestructures, mobilitat, energia i telecomunicacions. Tanmateix, es treballarà perquè els mateixos polígons es fixin uns objectius en matèria de telecomunicacions que donin resposta a les seves necessitats. En aquest sentit, el Govern treballarà amb les entitats autònomes del polígon i les empreses de telecomunicacions i telefonia per garantir que tots els polígons, tant de nova creació com ja existents, disposin de les xarxes de telefonia mòbil i banda ampla necessàries per poder competir i relacionar-se amb el món.
Finalment, pel que fa a relacions laborals, i en el marc del desplegament del Consell de Relacions Laborals, s’han identificat el teletreball i l’ús de les noves tecnologies com a instruments per modernitzar l’organització del treball.

En resum, la revisió i nou impuls de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana per al període 2008-2011, amb la col·laboració de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, reconeix les noves tecnologies com a element cabdal per al desenvolupament de la societat catalana i per a la seva competitivitat. És important destacar que l’Acord, a més de considerar les telecomunicacions com a infraestructures bàsiques, al mateix nivell que les d’electricitat, aigua o gas, també les inclou com a mesures transversals en àmbits com ara l’educació, i les relacions laborals, així com en l’increment de la competitivitat i l’evolució del model productiu cap a un amb major valor afegit.

Així doncs, una de les grans fites d’aquest Acord, des del noste punt de vista , és haver aconseguit incloure al discurs del conjunt del Govern les telecomunicacions com a infraestructures bàsiques, i com a eina de competitivitat o driver cap a una nova economia productiva.