dimarts, 3 de març del 2009

LES TELECOMUNICACIONES, ELEMENT CLAU PER A LA RECERCA I LA INNOVACIÓ

El passat mes d’octubre el Govern de la Generalitat va aprovar el document de bases per al nou Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, document en el qual la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) ha participat activament amb la voluntat que les infraestructures de telecomunicacions hi fossin presents amb la importància que els correspon en aquest àmbit.

D’aquesta manera, des de l’STSI continuem insistint a destacar el paper de les infraestructures de telecomunicacions en tots els àmbits. Assegurada la seva presència en els debats sorgits a les diverses taules sectorials prèvies al Pacte, i també, per descomptat, en el redactat final del document de bases, les infraestructures de telecomunicacions han estat, evidentment, protagonistes de diverses mesures i compromisos.

Des de les taules sectorials, els experts varen coincidir amb el Govern de la Generalitat en el fet que a Catalunya existeix un dèficit d’infraestructures de telecomunicacions, dèficit que s’esdevé, principalment, com a conseqüència d’haver deixat la responsabilitat del seu desplegament quasi exclusivament en mans del sector privat. El temps ha demostrat que el mercat ha construït infraestructures de telecomunicacions allà on els plans de negoci dels operadors aconsellaven fer-ho, conduint Catalunya a una situació de greus dèficits a la resta del país. Les observacions dels experts, en la línia del que defensem des de l’STSI, aposten per una intervenció de l’administració pública, a nivell de promoció, i també d’inversió, en la construcció d’infraestructures de telecomunicacions allà on no arribi el mercat per si mateix.
Com a conseqüència d’aquestes aportacions, el document de bases del pacte recull diverses iniciatives orientades a possibilitar l’existència de les infraestructures de comunicacions electròniques necessàries al país per a convertir la recerca i la innovació en sectors estratègics d’una nova economia de major valor afegit
Caldria destacar que una de les mesures del Pacte consisteix en el desplegament d’un pla plurianual de gran abast d’inversió en infraestructures científiques. Dins d’aquesta mesura, es defineix la disponibilitat de les ciberinfraestructures i els ciberserveis com a factor estratègic prioritari per aconseguir esdevenir un pol de recerca i innovació de primer nivell. En aquest sentit, els signants del pacte fan palesa la necessitat de comptar amb una agenda estratègica, amb fites específiques, per al desplegament d’aquestes infraestructures.
Pel que fa a les indústries creatives i culturals, que tenen un paper estratègic a un país com Catalunya, amb cultura pròpia i voluntat global, s’assenyala que és indispensable disposar de ciberinfraestructures i infraestructures cientificotecnològiques que permetin els serveis en xarxa amb el potencial adequat, atorgant així a les infraestructures de telecomunicacions una importància crucial en el desenvolupament d’una política de clústers de recerca i innovació.
D’altra banda, dins els compromisos prioritaris del Pacte, s’inclou la necessitat de facilitar l’accés a aquestes infraestructures a tots els agents dels sistema, coincidint amb les tesis àmpliament defensades per l’STSI que les infraestructures de telecomunicacions han de ser un factor de cohesió territorial i d’igualtat d’oportunitats.
En resum, el Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació estableix que la disponibilitat d’infraestructures de telecomunicacions i de serveis de comunicacions electròniques de gran amplada de banda són claus i imprescindibles per aconseguir els objectius de futur per a la recerca i la innovació a Catalunya.
Així doncs, des del punt de vista de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, una de les grans fites d’aquest acord és que, novament, s’hagin inclòs les telecomunicacions com a estratègiques dins el discurs global del Govern i com a eina cap a una nova economia de país més competitiva i basada en la recerca i la innovació com a eines de major valor afegit.