dilluns, 20 d’abril del 2009

A UN PAS DE LA TELEVISIÓ DIGITAL

La incorporació a la Societat de la Informació és un dels reptes de present més importants de les societats avançades i del qual Catalunya no en pot quedar al marge. La millora de la competitivitat i la qualitat de vida passa necessàriament, entre d’altres coses, per un ús extensiu i universalitzat de les tecnologies de la informació i la comunicació a tots els nivells.
La manera en la qual adoptem les noves tecnologies marcarà de manera definitiva el futur econòmic, social i cultural del nostre país, i és per això que des del govern de la Generalitat estem apostant decididament per la universalització dels serveis de telecomunicacions, posicionant-nos a favor de la inclusió dins el “Servei Universal” de tecnologies com la Televisió Digital Terrestre, l’anomenada TDT, la telefonia mòbil i l’accés a internet de banda ampla, que permeten a la ciutadania, les empreses i les asociacions professionals donar un important salt endavant en la seva qualitat de vida, en la seva competitivitat, productivitat i eficàcia.
El Ministeri d’Indústria, Turime i Comerç va decidir que el dia 3 d’abril de 2.010 sigui la data en la qual es produeixi a l’estat espanyol l’anomenada “apagada analògica”, és a dir, el moment en que es donarà fi a les emissions de televisió tradicional. Això suposa que abans s’haurà fet el que calgui per garantir la cobertura de TDT a tots els punts on fins ara arribaven les emissions de televisió en tecnologia analògica.

A Catalunya el govern va elaborar un pla d’encesa sincrònica amb l’objectiu equiparar i ampliar les cobertures de tots els canals de TDT al mateix nivell que les actuals cobertures analògiques de TV3. Un pla que contempla que en cada centre emissor l’encesa dels canals de TVC es farà de manera sincrònica amb tots els canals de televisió, inclosos els locals sempre que hi hagi emissió de continguts. Això comportarà que a la pràctica, una vegada finalitzi aquesta fase del desplegament, tots els nuclis de població on es veien els canals de TVC en analògic els rebin en digital, però també que aquells nuclis on únicament arribava el senyal analògic de TVC ara rebran també la resta de canals en tecnologia digital.
A data d’avui, a un any vista de l’encesa digital, ja s’han posat en funcionament més de 170 centres emissors de TDT, entre els que es troben els de major abast, cosa que ha permès dotar ja de cobertura de televisió digital a més del 97% de la població del país.
La previsió és que en els propers mesos es dupliqui el nombre de centres emissors fins arribar als 360, donant senyal a 2.800 nuclis de població del país, tot això en el marc del pla “Catalunya Connecta”, que té com a objectiu principal portar la cohesió digital arreu del territori català.

Per estar-ne al corrent hi ha a disposició de la ciutadania, empreses i administracions públiques una pàgina web amb la informació sobre el desplegament del pla en el seu conjunt, http://www.catalunyaconnecta.cat.
Mitjançant aquest web es pot accedir als cercadors relacionats amb els projectes del pla Catalunya Connecta, entre els quals hi ha també un cercador de cobertures i planificació de desplegament de la TDT als nuclis de població de Catalunya.