dimarts, 2 de juny del 2009

Pas a Pas fent País

Quan parlem de desplegar infraestructures de comunicacions electròniques al territori, parlem de dotar el nostre país de les xarxes necessàries per assolir una veritable cohesió territorial al conjunt de la societat, i parlem de gaudir dels nous serveis electrònics del futur.

Oblidem que al darrera d’aquest procés hi ha persones. I no em refereixo als ciutadans i ciutadanes que se'n beneficien, sinó als professionals i les professionals del sector que ho fan possible. Aquestes persones també són part de les infraestructures del país. No només en formen part els béns i actius materials, les torres de radiocomunicació, els desplegaments de fibra òptica, els equips emissors de TDT, etc... A Catalunya també comptem amb un gran actiu de professionals en aquest sector que fan possible el desplegament material.

Seria un greu error pensar que per exercir les noves competències sobre comunicacions electròniques que preveu el nou Estatut de Catalunya només ens calen les infraestructures físiques, i oblidar qui hi ha d’haver al darrera per crear-les i mantenir-les.

Al marge de la capacitat legal i executiva que el nostre país, i el seu Govern, tingui per a potenciar la presència de les xarxes de comunicacions electròniques, és tant o més important donar suport també al col·lectiu d’experts, els quals s’han d’organitzar al voltant dels nous col·legis professionals de telecomunicació, tant el dels enginyers com el dels enginyers tècnics. Són col·lectius compromesos alhora amb el país, el seu progrés i la pertinença a un projecte nacional que, com dèiem, se sustenta en gran part en el desplegament i ús de les comunicacions electròniques necessàries per al desenvolupament de Catalunya.

L’increment de l'autogovern i l'enfortiment del sector TIC a Catalunya, objectius estratègics del Govern de Catalunya, requereixen, entre d’altres coses, atorgar instruments propis als recursos humans professionals i la seva formació, ja que, com dèiem, són també part de les infraestructures i estan destinats a ser claus en el futur del nostre país.

És per això que, des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, es proposa un Acord de Govern, a partir del qual s’aprova la concessió, mitjançant l'Institut Català de Finances, de sengles préstecs, amb la voluntat d’ajudar aquests col·lectius en el camí de constituir-se com a Col·legis Oficials de Catalunya.