dilluns, 15 de juny del 2009

El pla Nacional de Seguretat de la Informació de Catalunya

El proppassat 17 de març de 2009, el nostre Govern va aprovar el Pla nacional de seguretat de la informació de Catalunya, amb la missió de garantir una Societat de la Informació segura a Catalunya per a tota la ciutadania, tot operant un Centre de Seguretat de la Informació com a eina bàsica per a l’execució de les polítiques públiques en seguretat TIC, i fomentant d’aquesta manera la generació d’un teixit empresarial de recolzament, aplicacions i serveis de seguretat TIC que esdevingui un referent tant nacional com internacional.

El mandat competencial per tirar endavant aquest projecte estratègic es troba en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006, que especifica la competència executiva en xarxes de comunicacions electròniques de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya; l’accés a les TIC, tot garantint que no afecten negativament els drets dels ciutadans; i la protecció als nens, joves, persones grans i grups en risc d’exclusió social, també en l’ús de la Societat de la Informació (assetjament cibernètic, continguts nocius…); protecció als consumidors, i finalment, la regulació del funcionament administratiu propi en l’àmbit de les TIC.

A partir d’aquests preceptes, la Direcció General de la Societat de la Informació de l’STSI va començar el 2007 un projecte intern per analitzar la problemàtica de la seguretat i les necessitats a cobrir per instaurar una política duradora i un programa d’impuls de la seguretat de la informació en el nostre país.

En aquest sentit, la iniciativa projectada s’estructura a l’entorn de quatre objectius estratègics principals:
  • L’establiment d’una estratègia nacional de seguretat TIC
  • Recolzament a la protecció de les infraestructures crítiques TIC nacionals
  • Promoció d’un teixit empresarial català sòlid en seguretat TIC
  • Increment de la confiança i protecció de la ciutadania catalana en la societat de la informació.
Per a la consecució dels objectius del Pla nacional d’impuls de la seguretat TIC a Catalunya, l’STSI impulsa la creació del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), que executarà els programes d’actuació corresponents sota la direcció estratègica de la Direcció General de la Societat de la Informació, amb el recolzament del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la informació, i amb la participació directa en el centre dels governs locals de Catalunya, del sector privat i de la societat civil.

El CESICAT és, per tant, un instrument de la Generalitat de Catalunya per a la realització de determinades actuacions del Pla nacional, junt a d’altres actors rellevants, com el Centre TIC de Catalunya quant a la innovació, les universitats quant a investigació de base, els gestors actuals de les xarxes i els serveis electrònics (CTTI, AOC, CESCA, etc.) i les cambres de comerç, entre d’altres. Amb aquest gran esforç assolim l’objectiu de fer molt més potents i efectives les polítiques del nostre govern en tecnologies de la informació i la comunicació, i ens posicionem de forma capdavantera per veure amb confiança les necessitats del nostre país i tot allò que hagi de menester en aquest àmbit en el futur.

1 comentari:

Àlex ha dit...

Jordi, heu tornat a assignar aquest projecte tant important a una companyia que decideix a Madrid.

Estic al·lucinat!!! Encara que té el NIF a CAT, totes les decisions es prenen a Madrid, totes les contractacions de serveis publicitaris, agència de viatges, marketing, serveis juridics, etc... es prenen a Madrid i això és el que defineix l'efecte multiplicador de la riquesa que genera una empresa a un territori.

Estic segur que els altres contractes grans del CTTI aniran a Madrid o a Euskadi.

Tant demanar finançament per després pagar empreses que generen riquesa fora de Catalunya.

Estic molt :(