dilluns, 18 de maig del 2009

De Mica en Mica s’omple la Pica

Malgrat els retards acumulats en el desplegament de l'Estatut de Catalunya, hi ha algunes competències que el Govern espanyol ja ha transferit a la Generalitat. Entre aquestes es troba un paquet referent a la gestió d’un domini públic com és l’espai radioelèctric que implica al col·lectiu dels radioaficionats.

Podem pensar que transferències com aquestes són menors, però no podem oblidar que qualsevol traspàs a la Generalitat té una relació directa en la vida quotidiana de les persones. Tota transferència és important pel nostre país, sigui de l’àmbit que sigui i per petita que sembli.

La Generalitat de Catalunya, que com a autoritat més propera als ciutadans ha d'assumir aquestes responsabilitats i competències, ho fa des d’una òptica emocional pel context lingüístic i cultural que comporta. Tots els col·lectius socials del país, doncs, haurien de trobar en el Govern de Catalunya el seu espai natural de relació, tan des d'una òptica de país com de l'eficiència.

La Generalitat demana el traspàs de noves competències amb la finalitat d’exercir-les amb la major eficàcia i proximitat per a la ciutadania. És per això que la Generalitat de Catalunya ha convocat, per primer cop, les proves per obtenir el diploma d’operador radioaficionat; (fins ara, els exàmens els convocava el Ministeri d’Indústria). Les proves se celebraran el proper 23 de maig a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

D’aquesta manera, des de la Generalitat, dissenyem un espai en el qual els radioaficionats se sentin més còmodes i escoltats, i comencem a bastir un nou marc de relació que esperem que també reforci el sentiment de pertinença d'aquest col·lectiu. Malgrat no disposar d'un identificatiu propi com a radioaficionats catalans (com del que sí poden gaudir els usuaris d'Internet amb el domini .cat) esperem que, mitjançant les ones, aquest col·lectiu projecti amb orgull el seu missatge com a radioaficionats catalans.

De fet, no deixa de ser simptomàtic que en Marconi, considerat el pare de la radiocomunicació, en prengués bona nota dels experiments del Dr Salvà i Campillo, il·lustre català, el qual podríem considerar com el primer radioaficionat.