diumenge, 10 d’octubre del 2010

Una qüestió de lideratge

La setmana passada la STSI va donar resposta a la consulta que, en mode de qüestionari, la Comissió Europea va obrir per tractar un assumpte de gran actualitat com és el debat sobre la neutralitat de la xarxa i la Internet oberta a Europa. L’aplicació de noves polítiques sobre aquests dos conceptes, o la seva simple manipulació o alteració, s’han de sotmetre a anàlisi doncs esdevenen els fonaments sobre els que es sustenta Internet.

La consulta ha arribat en un moment oportú, doncs alguns posicionaments i actuacions duts a terme per operadors i proveïdors de continguts durant el darrer any, suposen un interrogant sobre el futur de la neutralitat i obertura de la xarxa.

L’aparició d’ofertes diverses d’accés a Internet en funció del tràfic cursat, l’adquisició de xarxes socials per part d’operadors de telecomunicacions o el desplegament d’infraestructures promocionat per proveïdors de continguts posen de manifest certes tensions en l’actual escenari.

A més, es fa evident que hi ha un traspàs de rols entre els diferents agents del mercat que pot respondre a la necessitat de esprémer al màxim la capacitat i la rendibilitat de les actuals xarxes, amb el conseqüent retard a l’hora d’invertir en la seva renovació, en detriment dels usuaris i del mateix accés de nous clients, tal com respon igualment, a la recerca de nous filons productius per part dels diversos agents en territoris aliens a la seva activitat original.

Des de la STSI creiem que els ciutadans han de poder continuar gaudint d’unes connexions d’accés obertes i neutres i que l’aplicació de polítiques contràries a la neutralitat i obertura d’Internet suposaria allunyar-se de l’esperit que ha caracteritzat a la xarxa des del seu origen.

L’actual estructura de mercat ja té capacitat per respondre simultàniament a les necessitats d’inversió i rendibilitat requerides, sense perjudici de la necessitat d’efectuar una revisió de les actuals polítiques comercials i de tarifes aplicades a productes i serveis de connectivitat que, en cap cas, haurien de vulnerar la neutralitat de la xarxa ni tampoc la independència i oferta de proveïdors i operadors, ans el contrari.

Per això necessitem l’aparició d’unes bases i criteris comuns que a nivell europeu delimitin clarament les polítiques de regulació i intervenció sobre aquest assumpte, i que permetin garantir la llibertat d’expressió, la transparència, la competència i la innovació que sens dubte configuren l’ADN d’Internet.

Això no serà així sense un clar i fort liderat de la Comissió Europea, que té l’obligació de preservar els valors de la diversitat alhora que fomenta la cohesió europea i els valors que ens són propis.

Però, si anem més enllà, Europa ha de liderar igualment les polítiques de transparència en polítiques de consum i de relació dels consumidors amb els proveïdors de béns i serveis.

La transparència als usuaris de comunicacions electròniques consisteix en posar a la seva disposició tota la informació relativa a la connexió i serveis contractats. Els requeriments de transparència haurien d’incloure el coneixement de les capacitats de la connexió, especificant els llindars mínims i màxims que la connexió és capaç d’oferir, el coneixement de les polítiques de gestió de velocitat o de volum de tràfic carregat i descarregat,els nivells de continuïtat del servei. També seria bo que constessin en el paquet de garanties les compensacions previstes en cas d’interrupció del servei, o la mateixa garantia de neutralitat en la connexió a Internet, amb independència dels serveis i la informació clara dels costos associats a la instal•lació dels i equipaments necessaris pel seu funcionament, per no parlar de la gratuïtat del servei d’atenció al client .

Europa ha de liderar i de fet lidera el desplegament de les xarxes de nova generació i les seves noves capacitats per fomentar aquesta comunicació, diversitat i cohesió territorial, per la creació d’un espai cultural, social i econòmic europeu, ric i divers, alhora que propi. És des d’aquesta ferma creença que considerem que cal potenciar aquest liderat i recolzar els nous desplegaments des d’un discurs que empri les NGA com tant com a objectiu sinó com eina estratègica, alhora que doni suport financer, però, als nous desplegaments per part de col•laboracions públiques i privades d’interès territorial, en funció de la seva aportació a l’equilibri i la cohesió.

2 comentaris:

Albert ha dit...

Benvolgut Sr. Bosch,

Em dic Albert Vilalta. Sóc empresari del sector audiovisual i professor universitari de Comunicació Audiovisual. L’escric per felicitar-li per dues iniciatives que ha desenvolupat la Generalitat en l’àmbit de les noves tecnologies a Catalunya: els plans pimestic i TIC.cat. La meva empresa està en estret contacte amb productores com Mediapro o Lavínia, les quals són membres de l’Anella Audiovisual. Crec que aquests dos projectes tenen una missió cabdal dins l’economia. Està demostrat per les economies capdavanteres mundials que la innovació tecnològica és imprescindible per millorar la competitivitat de les empreses d’un país i generar l’arribada d’inversió estrangera, quelcom tan necessari per les nostres terres. I això les TIC ho poden fer en tant que són un fenomen global, sense fronteres, on una empresa catalana, amb el suport necessari, pot internacionalitzar-se i esdevenir tan competitiva com una de Canadà. En resum, dóna igual d’on provingui, el que compta és la capacitat d’adaptació al mercat (cada cop més global).

Per altra banda, crec que la tasca que es fa de promoció del teixit industrial TIC català a la web TIC.cat és molt notable i important. Feia temps que calia una iniciativa que ens aglutinés a tots. Nosaltres col·laborem amb la Comunitat TIC.cat i hem assistit a jornades com a mitjà de comunicació acreditat.

Crec que es tracten de programes cabdals per enfocar la nova etapa econòmica que comença a viure el país, i m’agradaria saber si aquests plans tindran la mateixa continuïtat en cas que vostès segueixin governant.

Gràcies pel seu temps. Atentament,

Albert Vilalta.

Jordi Bosch i Garcia ha dit...

Sr Vilalta,
Gràcies pel seu missatge.
Li puc assegurar que en cas que Esquerra segueixi al govern aquests plans tindran continuïtat i es potenciaran encara més.
Òbviament m'hi puc comprometre més en la mesura que una majoria absoluta permeti a Esquerra governar en solitari. Si hi ha govern de coalició, formarà part de la proposta de Pla de Govern.
Salutacions
Jordi