divendres, 6 de novembre del 2009

Windows 7 neix en català

Des de la matinada del dia 28 d’octubre, i només 4 dies després del seu llançament mundial, es pot trobar el programari de la interfície del Windows 7 en català a la web www.microsoft.cat.

Aquest és un motiu de celebració per la celeritat amb la qual un producte de referència en l’àmbit informàtic com és el Windows 7 està a disposició dels usuaris catalans en la seva llengua.

En algunes versions anteriors del programari de Microsoft també hi havia la versió en català disponible, però mai aquesta ho havia estat gairebé coincidint amb el llançament mundial del producte.

Poc a poc les polítiques en aquest sentit fetes des del Govern, conjuntament la secretaria de telecomunicacions i societat de la informació i la de política lingüística, comencen a donar els seus fruits.

Lluny de models antics d’incorporació del català al programari que passaven per “pagar” o subvencionar les traduccions, hem passat a models on els catalans no destinem ni un sol euro a la traducció dels softwares a la nostra llengua.

És doncs clar que grans empreses, entre elles Microsoft, han sabut veure que la comercialització de productes i serveis en català demostra que la nostra és una llengua de negoci i que usar-les és una manera de respectar la identitat dels consumidors, sent aquest un avantatge competitiu en un món globalitzat, confirmant-se, a més, el potencial del mercat en català, tal i com hem estat argumentant des del Govern de Catalunya.

L’altra gran novetat de Windows 7, per als usuaris de Tablets PC, és que el reconeixement d’escriptura manual en català és ja una nova funció incorporada en els equips. La prova pilot que es va posar en marxa fa un parell d’anys, arran d’un acord de col·laboració entre el Govern i Microsoft, és avui dia un producte comercial, que posiciona la llengua catalana entre les 20 llengües més importants del món que disposen de tecnologies d’aquesta mena, molt utilitzades en sanitat i educació.

De tota manera cal fer de nou una crida als fabricants d’ordinadors, tant els que optin per programari de Microsoft com pels que apostin per distribucions de sistemes operatius lliures promoguts des de col·lectius com Softcatalà, per tal que incorporin la versió en català en la pre-instal·lació dels productes de venda al públic a l’Estat Espanyol, de manera que l’usuari pugui triar la llengua catalana quan arrenqui el seu equip sense necessitat de baixar-ne la versió catalana de la web, posteriorment.

Per ara ja han confirmat que inclouran la interfície del Windows 7 en català als seus ordinadors Sony, Diode i TICNOVA en alguns dels seus models de cara a la campanya de Nadal i Reis, de manera que no calgui descarregar-la des de la web de Microsoft.

Espero que els ciutadans de Catalunya, com fa la Generalitat en les seves polítiques de compra de productes TIC valori positivament en la seva decisió de compra el respecte per la llengua catalana.

Cada vegada són mes els serveis TIC que inclouen el català a les seves interfícies, des de televisors, receptors TDT, passant per GPS, sistemes operatius i programes d’ordinador i telèfons mòbils.

La secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació va posar en marxa fa més d’un any la campanya ‘Catalan, a business opportunity’ en la qual s’explicava a les multinacionals del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, TIC, les oportunitats que ofereix la llengua catalana.

Poc a poc anem avançant vers la plena normalitat lingüística, tot i que encara ens queda un bon camí per córrer. Tot i que des d’aquesta setmana, una mica menys.