dimecres, 10 de novembre del 2010

La Generalitat reclamarà a l'SGAE la devolució del cànon digital

Fruit de la sentència emesa la setmana passada pel Tribunal de la UE que declara il·legal el cobrament d’aquesta taxa a empreses i administracions, la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques, reclamarà a la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) la devolució dels imports que l’Administració catalana ha pagat en concepte de cànon digital, la taxa que s’aplica a diversos mitjans de reproducció per compensar els creadors per les còpies que es fan dels seus treballs en l’àmbit privat.

El motiu d’aquesta reclamació cal buscar-lo en la recent sentència emesa pel Tribunal de Justicia de la Unió Europea, que declara il·legal l’aplicació del cànon digital a empreses, professionals i administracions, tot i que manté el cobrament d’aquesta taxa per als consumidors.

Tot i reconèixer el dret dels Estats membres a recaptar fons per compensar els autors, l’alt tribunal de la UE considera que "l’aplicació indiscriminada del cànon en relació amb tot tipus d’equips, aparells i suports de reproducció digital, fins i tot en el supòsit que aquests hagin estat adquirits per persones diferents de les persones físiques per a finalitats manifestament alienes a la còpia privada, no resulta conforme amb la directriu europea sobre els drets d’autor”. Aquesta sentència és una resposta a la petició feta per l’Audiència de Barcelona, que va demanar ajuda a la UE per interpretar la directriu comunitària sobre els drets d’autor per resoldre un litigi entre l’SGAE i una empresa distribuïdora de reproductors digitals.

LaGeneralitat ha de seguir les directrius europees, i la sentència de la UE deixa clar que l’aplicació del cànon per còpia privada als suports de reproducció adquirits per empreses, professionals i administracions per a finalitats diferents de la còpia privada contradiu la normativa comunitària.

A l’espera de la transposició a la llei estatal de la sentència europea, la Generalitat de Catalunya activarà els mecanismes necessaris per poder reclamar a l’SGAE la devolució del que ha pagat fins ara per una taxa que la UE considera il·legal. Això passa per establir de quina manera podem quantificar la xifra de la devolució.

Aquesta acció és important perquè la Generalitat, com a administració pública que és, pot esdevenir referent per a la resta d’empreses i institucions catalanes afectades.

La dificultat rau ara en valorar el cànon que la Generalitat ha pagat fins ara i els mecanismes per recuperar-lo i sobretot, per deixar-lo de pagar. Ens aquest sentit s'han donat les instruccions necessàries per començar-hi a treballar.

Sort en tenim de les institucions europees que corregeixen de tant en tan el legislador i executiu espanyol, que sembla que encara no han entès que Europa no és el Far West i que no tot es pot fer per decret llei.

Potser el que passa a les Espanyes és que la gent no és valenta, ni és lliure d'hipoteques, i els poders estan subjectes als lobbies i als grups de pressió com SGAE, que acaben dictant la llei i la norma... i la seva aplicació.

A Catalunya ens cal doncs gent valenta i lliure d'hipoteques per poder governar i decidir en base al millor pel país.