dijous, 15 de juliol del 2010

CATNIX i equilibri territorial

Avui he estat a Girona, al nou edifici de Santa Caterina, on juntament amb la Mireia Mata (Directora de Serveis Territorials de Governació) i Jordi Martinoy (Delegat del Govern) hem presentat el node del CATNIX a Girona.

El CATNIX és una d'aquestes infraestructures que tot Estat té. És un punt neutre d'intercanvi de tràfic entre els operadors. Quan una persona que té l'operador de serveis A vol enviar una informació a una altra persona que té un operador de serveis B, els operadors A i B tenen les seves xarxes connectades en punts per intercanviar aquest tràfic.

Espanya disposa del seu punt neutre, com no, a Madrid. A Catalunya disposem del nostre a Barcelona, per tant el tràfic generat a Catalunya ja no cal que viatgi fins a Madrid, ja que el tràfic es pot intercanviar a Catalunya.

Avui hem fet un pas molt important en la descentralització i en l'equilibri territorial. Avui s'ha inaugurat el primer punt del CATNIX fora de Barcelona, a Girona, per tant, ara els operadors ja no hauran d'intercanviar el tràfic generat a Girona a Barcelona, podran fer-ho a Girona mateix.

Per a que ens fem una idea, una línia dedicada entre Girona i Barcelona pot costar a una empresa uns 1000euros al mes. A partir d'ara, per 100euros al mes es pot tenir aquest servei. Imagineu-vos, gairebé 11000euros a l'any d'estalvi per un sol client i per una sola seu. Això representarà uns estalvis molt importants per les empreses de les terres de Girona.

Ben aviat s'obriran arreu de Catalunya més punts del CATNIX, com a Reus, Lleida, Vic, Manresa... que permetran que altres territoris es beneficiin d'aquest valor.

Tot això és possible per les polítiques en infraestructures que està tirant endavant la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. La territorialització del CATNIX forma part del projecte Xarxa Oberta, que a l'espera que Economia i Finances hi doni la seva aprovació, anem desenvolupant en allò que podem avançar.

El fet de posar les necessitats corporatives de la Generalitat al costat dels interessos de país han donat les sinergies necessàries per fer una realitat aquesta iniciativa. Avui la Generalitat intercanvia el seu tràfic també al CATNIX i aquí, seus del govern com Santa Caterina o el nou edifici corporatiu del CTTI a l'Hospitalet, hi juguen un paper molt important, allotjant aquests nodes i altres infraestructures crítiques.

Gràcies a tots aquells que heu fet aquest primer pas possible... I a tots aquells que encara no han vist les virtuts de Xarxa Oberta (vull creure que no pas per mala fe, sinó per miopia o falta d'informació) espero que vegin en aquest nou exemple un element adicional de judici.


Catalunya té en el CATNIX una infraestructura d'Estat en l'àmbit de les telecomunicacions. Una peça més en una estratègia ambiciosa, seriosa i reconeguda arreu... més a fora de casa que no pas a casa... però ningú és profeta a sa propia terra...

1 comentari:

alfredcausi ha dit...

Endavant amb el projecte! Catalunya necessita, ara i no demà, de les infraestructures necessàries per al nostre desenvolupament econòmic.